سلام. امروز تصمیم گرفتم در راستای خاک نخوردن اطلاعات رشته دانشگاهیمون یه چیزایی بذارم تو وبلاگم !! آشنایی با آثار معماری: مسجد نصیرالملک شیراز از مساجد بسیار زیبا و بدیع ایران است. بازی نور و رنگ این مسجد که به خاطر شیشه های رنگی آن است، مناظر جالبی را برای عکاسان پدید می آورد.
مسجد نصیرالملک یکی از مساجد قدیمی شیراز میباشد که در محله گود عربان و در جنوب خیابان لطفعلی خان و در نزدیکی مسجد مشهور شاهچراغ قرار گرفته است.
این بنا به دستور میرزا حسن علی ملقب به نصیرالملک که یکی از بزرگان سلسله قاجار بوده ساخته شده. معماری آن کار محمد حسن معمار بوده است.مدت ساخت آن حدود 12 سال و از سال 1293 تا 1305 خورشیدی به طول انجامیده است. مرمت، حفظ و نگهداری این بنای باشکوه و ارزشمند با رعایت استانداردهای بین المللی مرمت آثار تاریخی از سالها پیش توسط موقوفه نصیرالملک به تولیت آقای محمود قوام و مدیریت آقای مهندس کوروش جاویدی پارسی جانی آغاز شده و همچنان ادامه دارد.
مسجد دارای صحن وسیعی میباشد که در سمت شمال مسجد قرار گرفته است.در ورودی دارای طاق نمایی بزرگ است ، که سقف آن با کاشی های رنگارنگ مزین گشته است.
درهای ورودی این مسجد ، دو در بزرگ چوبی است که در بالای آن بر روی سنگ مرمر شعری از شوریده شیرازی به مناسبت سازنده مسجد و سال اتمام آن نوشته شده است. مسجد دارای دو شبستان شرقی و غربی است. شبستان غربی که پوشش آجری دارد و بیشتر بروی آن کار شده و زیباتر است، طاق این شبستان بر روی ستونها سنگی و با طرح مارپیچ بر روی آن در دو ردیف ششتایی و به تعداد دوازده عدد به نیت دوازده امام قرار گرفته است. و همچنین این شبستان دارای هفت درگاه که آن را به صحن مسجد مرتبط میکند، با هفت در چوبی با شیشههای رنگارنگ میباشد.
سنگتراشی و تزیین این شبستان الهام گرفته شده از مسجد وکیل شیراز است. طاق و دیوارهای این شبستان با کاشی کاریهای زیبا تزیین شده است. کف آن با کاشی های فیروزهای و سقف آن با نقش گل و بوته و آیات قرآنی مزین گشته است.ا ین شبستان در واقع شبستان تابستانه محسوب میشود.
شبستان شرقی که به زیبایی شبستان غربی نیست، شبستان زمستانه به حساب میآید، دارای هفت ستون بدون طرح و ساده است و در یک ردیف در وسط قرار گرفتهاند. در جلوی شبستان شرقی ، ایوانی قرار گرفته که با هشت طاق نما از حیاط مجزا گشته است. در ان شبستان دری وجود دارد که به یک چاه آب گشوده میشود. هم چنین در این مکان یک حوضچه و یک دالان نیز موجود است. هر دو شبستان بر خلاف معمول به خاطر جهت گیری ساختمان قبله در امتداد محور قبله واقع شده اند. در دالان شمالی سنگ نوشتهای وجود دارد که شعر زیر بر روی آن حک شده است: که هستی را نمی بینم بقایی غرض نقشی است کز ما باز ماند کند در حق استادان دعایی مگر صاحبدلی روزی به رحمت مسجد دارای دو ایوان شمالی و جنوبی است که شبیه هم نیستند و ایوان شمالی زیباتر از ایوان جنوبی است. ایوان شمالی دارای سه نیم طاق در سه طرف است و از سمت چهارم به صحن راه دارد، همچنین این ایوان داری، غرفه است و سقف میانی آن با مقرنس کاری و کاسه سازی پنج کاسه مزین گشته است. ایوان جنوبی نیز دارای دو گلدسته است و در حیاط آن نیز حوضی مستطیل شکل و سنگی با فواره وجود دارد. در سمت شمالی مسجد طاق نمایی به نام طاق مروارید وجود دارد، که تمام سقف، داخل و بیرون آن کاشی کاری رنگارنگ شده است و بر روی آن آیات قرآنی نوشته شده است و در دو طرف این طاق نما دو طاق کوچکتر نیز وجود دارد. در سمت جنوب نیز طاقی وجود دارد که ارتفاعش کمتر از طاق مروارید است و تمام سطح بیرونی و داخلی آن کاشیکاری شده و سقف آن نیز مانند طاق شمالی مقرنسکاری گشته است.بر روی آن نیز دو گلدسته وجود دارد که در ورودی این دو گلدسته دو طاق نمای کوچکتر در دو طرف طاق اصلی وجود دارد. تصاویری زیبا از بنا:
002
003
004
005
006
007
008
009
010
011
012
013
014
015
Design By :
TopBloger.com |